High Blood

Salah satu cara untuk melindungi hati anda ialah menambah bawang hitam (black garlic) dan ‘superfood’ lain didalam menu harian anda. Antioksidan dalam bawang hitam (black garlic)  ini menyokong fungsi kardiovaskular dan boleh meningkatkan peredaran darah. Menurut satu tinjauan pada November 2018 yang diterbitkan di Frontiers in Physiology, bawang hitam (black garlic) amat bermanfaat untuk mereka yang mempunyai penyakit jantung koronari, 
 

Bawang hitam (black garlic) amat membantu dalam mengurangkan tekanan darah yang menjaga kesihatan jantung.
 

Dalam satu kajian selama 12 minggu (plasebo) yang melibatkan 60 orang, 30 orang diberikan 6g bawang hitam (black garlic)2 kali sehari sebelum makan. Ia meningkatkan tahap kolesterol HDL (baik) berbanding dengan kumpulan plasebo pada akhir kajian.

Paras organosulfur tinggi bawang hitam (black garlic) juga mengendurkan saluran darah, yang boleh membantu tekanan darah lebih rendah. Dalam kajian selama 12 minggu daripada 79 pesakit tekanan darah tinggi, mereka mengambil bawang hitam (black garlic) setiap hari, mengikut julat pengambilan yang betul, tekanan darah purata mereka menurun sebanyak 11.8 mm Hg. 
 

Namun kepada yang telah mengambil ubat darah tinggi, mahupun mempunyai darah rendah, perlu mendapat rujukan daripada pegawai kesihatan.