Diabetic

Paras gula dalam darah yang tinggi boleh datang dengan kesan negatif terhadap kesihatan. Dalam jangka masa pendek, ia boleh menyebabkan gejala kencing manis seperti kerap membuang air kecil dan keletihan. Dalam jangka panjang, ia juga boleh menyebabkan kegagalan fungsi ginjal, jangkitan kulit dan risiko penyakit jantung yang lebih tinggi.
 

Menambah bawang hitam (black garlic) didalam diet harian yang sihat dan seimbang adalah cara mudah untuk membantu mengekalkan paras gula darah normal. Kajian makmal dari Dankook University di Korea menunjukkan bahawa ekstrak bawang hitam (black garlic) bukan sekadar menurunkan kadar kolesterol darah dan trigliserida pada tikus yang diberi makan diet tinggi lemak, malah juga mampu mengurangkan kadar gula dalam darah juga.

Sementara itu, kajian haiwan makmal yang diterbitkan dalam Penyelidikan dan Amalan Nutrisi melaporkan bahawa tahap antioksidan tinggi dalam bawang hitam (black garlic) juga berguna untuk mencegah komplikasi kencing manis.
 

Dan lebih banyak kajian makmal  menunjukkan bahawa ekstrak bawang hitam (black garlic) mempunyai kesan metabolik yang bermanfaat dalam konteks obesiti atau diabetes. Penyelidik di Sepanyol mendapati bahawa pentadbiran ekstrak bawang hitam (black garlic) memperbaiki peredaran metabolik dan vaskular yang disebabkan oleh diet tinggi lemak dan tinggi sukrosa.
 

Ini berlaku melalui pengubahsuaian dalam ekspresi gen protein dan neuropeptida melibatkan keradangan, metabolisme lemak dan jadual pengambilan makanan sihat yang seimbang.