Cancer

Tinjauan sistematik yang diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Pencegahan & Perubatan mendapati pengambilan bawang hitam (black garlic) dikaitkan dengan kanser. Dua puluh lima (25) kajian yang menumpukan pada kejadian kanser dan pendedahan bawang hitam (black garlic) dinilai untuk semakan, dengan hasil kajian manusia, haiwan dan makmal yang mempunyai laporan yang paling konsisten.
 

Satu kajian in vitro 2014 menunjukkan bahawa ekstrak bawang hitam (black garlic) berupaya membunuh dan mengurangkan pertumbuhan sel-sel kanser kolon. Demikian pula, satu lagi kajian in vitro yang diterbitkan dalam jurnal Pemakanan dan Amalan Penyelidikan melaporkan bahawa ekstrak bawang hitam (black garlic) menurunkan pertumbuhan dan penyebaran sel leukemia juga.

Penyelidik percaya bahawa kesan antikarsinogenik bawang hitam (black garlic) adalah dari sebatian antioksidannya. Sebatian fenolik, khususnya, jauh lebih tinggi pada bawang hitam (black garlic) daripada bawang putih mentah.
 

Komponen antioksidan yang luarbiasa di dalam bawang hitam (black garlic) telah dikaitkan dengan pengurangan penanda tumor, sel kanser dan membantu menghalang pembentukan radikal bebas untuk menghalang pertumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser di dalam tubuh.